Először is lássuk az üzleti hátteret, mert nem különíthető el teljesen a technikai kérdésektől. Lássuk, hogy mik azok az üzleti felállások, amik során eleve borítékolható, hogy az árult szolgáltatás drága lesz.

Mik azok az üzleti buktatók, amiket a ListaMester sikeresen elkerül?

 • Nálunk nincs nagy vízfej.

  Gyakori probléma, hogy az IT szolgáltató cégek fejnehezek. Drága menedzser vezeti a céget, üzletkötő kollégákat kell fizetni jutalék alapon, IT igazgató felügyeli a fejlesztéseket, stb. A cégek tipikus méretei miatt ez valamelyest érthető is egy kis, kultúrális értelemben elszigetelt országban.
 • Nem licenszelünk.

  Sok esetben a szoftveres szolgáltatásokat áruló cégek nem saját termékkel dolgoznak. Ilyenkor vagy drága licenszdíjakat kell fizetniük (valószínűleg a felhasználók száma alapján), vagy nagy mértékű átalakításokat kell végezniük a programkódokon (esetleg külső cégekkel végeztetve a munkát). Például tudunk olyan magyar hírlevélküldő szolgáltatóról, aki egy viszonylag drága, külsőleg jól kinéző, ám belül kevésbé hatékonyan működő amerikai szoftvert adaptált. Meg is látszik az árképzésükön, nem csoda, hogy nem tudnak a KKV szektorra fókuszálni.
  Megjegyzés: Vannak opcionális kiegészítőink, amiket mi is licenszelünk, mint pl. a reszponzív email szerkesztő, de ezek felárasak. Ezek kiválasztása során a legjobb minőségi elvárások mellett arra is gondosan ügyeltünk, hogy ne függjünk tőlük, és megfizethetőek legyenek a kevésbé tehetős felhasználók számára is.
 • Nem rágnak minket hiénák.

  Megesik, hogy a szoftveres szolgáltatást áruló cég tulajdonosa, menedzsmentje nem kellően magasan képzett IT szakértő is egyben. Ez a marketinggel kapcsolatos szolgáltatásoknál egyáltalán nem ritka, hiszen ezen a területen pont azok érvényesülnek jobban, akiknek a marketing tudása erősebb. A programozók ugyanis általában nem jó marketingesek (és fordítva). Ilyen esetekben külső céggel kell végeztetni a programozási munkákat, sok egyeztetés szükséges, érdekellentétek tudnak kialakulni. Ez szükségszerűen drágítja a fejlesztést, és erős alkupozíciót ad kulcsfontosságú beszállítók kezébe.
 • Nem üzemeltetünk drágán.

  Szintén gyakori, hogy a szolgáltatást kiszolgáló szoftver üzemeltetése erősen humán erőforrás igényes. Pl. minden felhasználónak külön kell telepíteni a szoftvert, akár úgy is, hogy ez nem is látszik, mert trükkösen "felhő" szolgáltatásként árulják. Azt pedig ugye tudjuk, hogy egy IT szakértő ritkán szokott olcsón dolgozni, még ha csak egy sima rendszergazdáról is van szó.

A fenti esetek egy cégen belül akár halmozódhatnak is, tehát együttesen is előfordulhatnak ugyanott. A ListaMester nagy előnye, hogy a fenti üzleti hátrányoktól teljesen mentes.

Mik azok a technikai megoldások, amiket a ListaMester sikeresen használ?

 • Házon belül van a fejlesztés

  Először is a szoftverünk saját fejlesztés, a cégalapító saját munkája, és évek alatt, folyamatosan csiszoltuk egyre jobbra és jobbra. Nem függünk senkitől. Ha hiba van, azonnal tudjuk javítani, nem kell napokat várni alvállalkozókra.
 • A szoftver jól megtervezett

  A ListaMester igazi az ereje a hírlevélküldő motorjában van. Ami kívülről nem látszik. Ezen áll vagy bukik a stabilitás, terhelhetőség. Ez utóbbi a szoftvereknek azt a tulajdonságát jelenti, hogy sok felhasználót is kis erőforrással ki tudnak szolgálni. Ez az a pont, amihez tapasztalt programozó kell. Olyan kódot kell írni, ami optimalizált, az adatbázis réteget előrelátóan kell megírni, olyan technológiákkal, amik modernek és csökkentik a fejlesztésre fordított időt is, amellett, hogy kímélik a szervereket. Ezt kevesen tudják jól csinálni. Piacvezető amerikai programoknál láttunk erre förtelmesen rossz példákat.
 • A további fejlesztések relatíve olcsók

  Amiatt, hogy a szoftver alapjaiban jól van megtervezve, nem jelent sok járulékos munkát egy-egy új komplexebb funkció kifejlesztése sem. Sok fejlesztő követi el azt a hibát, hogy az elején nem gondolja jól át az alap infrastruktúrát, utána pedig költséges dolog alapjaiban átírni a kódokat.
 • A szolgáltatásunk jól skálázik

  Ez azt jelenti, hogy ha újabb és újabb ügyfelek jönnek, akkor azok számára minimális extra erőforrás felhasználásával tudjuk a szolgáltatást biztosítani. Ezért van az, hogy nálunk azonnal, 2 másodpercen belül megnyitható egy új fiók. Ha pedig egy-egy erőforrást kinövünk, akkor könnyen van lehetőség annak bővítésére anélkül, hogy komolyabb fejlesztésekbe kellene beruházni. Ez az a pont, amit pl. a dobozos szoftverek árulásából felhő szolgáltatóvá előlépett versenytársaink nem tudnak eléggé hatékonyan végezni. Egy dobozos szoftverből nem lehet egykönnyen felhő szolgáltatást varázsolni. Ha ezt jól akarjuk csinálni, ahhoz lényegesen, alapjaiban kell átírni a programkódokat. Ezzel szemben több versenytársunk használja azt a technikai modellt, hogy egy-egy új ügyfél regisztrálásakor új adatbázist hoznak létre a szoftver egy új példányával. Bár ez eléggé rugalmas tud lenni, és úgy néz ki, mint egy valódi felhő szolgáltatás, valójában ez nem valódi skálázás, és ez ki fog bukni valahol (konkrétan a magasabb üzemeltetési költségen és az upgradeléseknél, hiszen pl. limitált, hogy egy szerveren mennyi felhasználót tudnak kiszolgálni). Az ugye világos, hogy pl. a google vagy a facebook sem ilyen szoftver modellel működik.
 • Olcsó a technikai üzemeltetés

  Ez a fentiek egyenes következménye. Alapvetően nem kell humán erőforrás az üzemeltetéshez, csak az esetleges problémák megoldásához. Nem kell külön rendszergazdai munka a szoftver frissítésekhez sem, hiszen nem sok példányban futó szoftver rengeteget futtatunk, hanem egyetlen jól, erre megtervezett webalkalmazást.

A szoftverek üzemeltetésében a humán faktor a legdrágább. A nagyvállalati szoftverek magas árát is nagyrészt az intenzív support tevékenység indokolja. Ezt mi minimálisra vágtuk.