Mikor kell nekem ezt beállítani?

Nagyobb e-mail forgalomnál érdemes lehet egy saját e-mail szervert beállítani. Ez nem kötelező, használhatod a közös e-mail szervereket is, azokkal sokkal könnyebb dolgod van, és nagyon megbízhatóak. A saját szerver előnye, hogy független a többi ListaMester felhasználótól, és a spam szűrők úgy látják, mintha egy saját egyedi rendszerről küldenék az e-maileket. Ez előnyös lehet, ha fontos szempont a többi felhasználótól és a ListaMester doménjétől való függetlenné válás. Technikailag ez egy saját virtuális gépet jelent.

Külső mail szerver (SMTP szerver) használatával a havonta kiküldhető levelek száma minden előfizetői csomagban megtízszereződik.

Az SMTP szervereddel bizonyára csak az arra jogosultak tudnak emailt küldeni. Ezt többféleképpen lehet megoldani. A jogosultak lehetnek IP címmel megadva. Ha így van, akkor a listamester.com IP címét kell a rendszergazdádnak engedélyezni az SMTP szervereden, és innen már jelszó nélkül tudsz levelet küldeni. Gyakoribb és biztonságosabb megoldás azonban az SMTP autentikáció használata, ahol felhasználónévvel és jelszóval lehet engedélyt kapni email küldéshez. Ezt a módszert érdemes SSL-lel titkosított csatornán használni (de legalább TLS-sel). SSL-nél fontos, hogy valódi érvényes tanúsítvány (SSL certificate) legyen a szerveren, ne saját magad által aláírt, azzal nem fog működni.

Így tudod beállítani:

Főmenü – Beállítások – Mail szerver

Szervernév vagy IP: smtp.sajatdomenem.hu

SMTP port: 

SMTP felhasználó: emailed@sajatdomenem.hu (a Te e-mail címed)

SMTP jelszó: az a jelszó, amivel belépsz az e-mailedbe

SSL használatát pipáld be!

Kattints a Mentés gombra!

Listamester - Kézikönyv - Mail szerver beállítások

Ez a megoldás azonban nem túl jó, mert ezzel nem fog működni a visszapattanás-kezelés. A szolgálató ugyanis a return-path-ot a levél fejlécében mindig átírja a Te azonosítódra, továbbá a feladót is mindig felülírja a Te e-mail címeddel. Ezen kívül nem tudjuk, hogy a szolgáltatók mennyire sok ilyen kézbesítést hajlandóak zokszó nélkül elvégezni...

Bounce cím, vagyis a visszapattanás-kezelésről

A levelek feladója mellett nagyon fontos információ a szerverek számára az ún. Return-Path fejléc információ. Ha a levél nem kézbesíthető (mert pl. megszűnt az azonosító, vagy mert elírtad a felhasználónevet), akkor erre a címre szoktak a mail szerverek egy hibaüzenetet visszaküldeni a kézbesíthetetlenség tényéről. A ListaMester erre a célra egy saját címet használ (eredetileg lmb@listamester.com, de lehet más is, ami végső soron ide köt ki). A gond az, hogy a spam szűrők erre is rátanulhatnak, ezért érdemes lehet ezt is lecserélni egy saját címre. Hogy a funkcionalitása megmaradjon, ajánlott az új címet átirányítani az lmb@listamester.com-ra (sima forward megteszi).

A visszapattanás-kezelés egyébként úgy működik, hogy a levél fejlécébe berakjuk az "X-LMGroupID" és az "X-LMPostID" bejegyzéseket, és ezek alapján tudja a ListaMester azonosítani a visszapattanó címet.

URL prefix, avagy a levélben levő linkekről

A ListaMesterrel kiküldött levelekben levő automatikusan generált linkek (leiratkozási link, megnyitást ellenőrző kép, tartalmi oldalak) tartalmazzák a listamester domain nevét (vagy annak valamilyen alternatíváját). Lehet, hogy e-mailjeidben egyszerűen nem szereted az idegen domain neveket (csak mert nem mutat jól), ezért ki lehet cserélni ezt a domain nevet. Ez a funkció akkor is hasznos lehet, ha a spamszűrők ellen harcolsz. Ugyanis megeshet, hogy egy-egy spam szűrő allergiás lesz a listamester domain nevére (mert ugye sokan használják). Saját domainre mutató linkekkel ez kiküszöbölhető a rizikófaktorok közül.

Ezt a funkciót viszont nem olyan egyszerű használni, mert a saját szervereden a http kiszolgálót konfigurálni kell, hogy minden oldalt irányítson át a /lmui alkönyvtárból a ListaMester szerverére. Ezt csak rendszergazdai jogosultságokkal és tudással lehet megtenni. Pl. apache webszerverben a proxy modul alkalmas erre a feladatra, az alábbi konfigurációs parancsokkal:

ProxyRequests Off

ProxyPass /lmui http://listamester.hu/lmui

ProxyPassReverse /lmui http://listamester.hu/lmui<

Ilyenkor a „Cseréljük az emailekben levő linkek domain részét erre:” mezőbe a saját domain nevedet kell írnod (a /lmui utótag nélkül, de a http:// prefix-szel együtt), pl. http://azendomainem.hu.

Ezt a funkciót tehát csak akkor használd, ha nagyon otthonosan mozogsz szerver konfigurálásban, vagy van erőforrásod saját rendszergazdára (és persze szerverre).

Vigyázz!

Ha valamit beírsz ebbe a mezőbe: „Cseréljük az e-mailekben levő linkek domain részét erre:”, akkor a ListaMester nem fogja ellenőrizgetni, hogy az átirányításokat jól beállítottad-e, és rossz átirányítás esetén a linkjeid nem fognak működni. Tesztelni kell.

FONTOS:

Ha ezeket a paramétereket állítod, akkor mindenképpen ellenőrizd teszt e-mail küldéssel, hogy a dolgok rendben mennek-e. Nézz bele a levél forrásába is, hogy valóban a kívánt úton megy-e ki a levél, mert hibás adatok esetén történhet olyan, hogy továbbra is a ListaMester küldi a leveleket.

Az alapértelmezett rendszerbeállításokat úgy tudod visszaállítani, ha kitörlöd a megadott adatokat.

Hasznos volt számodra ez a cikk? check_circleIgen

Írj nekünk, segítünk:

CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.