Hírlevélsorozat = egymás után automatikusan kiküldött hírlevelek. A levelek időzítése nem fix dátumhoz kötött, hanem a feliratkozástól eltelt idővel lehet megadni.

  • Levélsorozatok összeállításához előbb meg kell szerkeszteni a sorozat leveleit a Levelek menüpontban, majd ezeket a leveleket a Hírlevélsorozatok menüpontban lehet sorozattá fűzni.
  • A sorozatban levő levelek időzítése a feliratkozáshoz képest 5 perc pontossággal beállítható. (az első hírlevél azonnal is mehet a sorozatból, rögtön a feliratkozás után)
  • A ListaMester hírlevélsorozatának levél tagjai teljesen személyre szabhatók és kiküldésük feltételekhez köthető - minden kiküldendő e-mailhez lehet tagszűrőt is rendelni. Ez teszi lehetővé a személyre szabott marketing rendszerek egyszerű programozását. Nem kell tehát semmiféle hieroglifákat, furcsa változókat írnod a levélbe, és mégis meg tudod oldani, hogy pl. a hírlevélsorozatod egyik levele más szöveget tartalmazzon a férfiak és mást a nők számára: egyszerűen két ilyen levelet szerkesztesz és az egyikre teszel egy férfiakat kiválasztó tagszűrőt, a másikra pedig nőket kiválasztó tagszűrőt. (persze a szűrő csak akkor fog működni, ha a feliratkozási űrlapon megkérdezted a nemét)
  • Egy csoporton csak egy hírlevélsorozat aktiválható. (természetesen tagszűrőket alkalmazva mehet más-más levél is az olvasóknak, de végeredményben ez is egy hírlevélsorozat úgy, hogy 2 független sorozat van összefésülve) Ha szeretnél egy másik hírlevélsorozatot is aktiválni a csoportra, (miközben szeretnéd, hogy az első is „ketyegjen”) akkor egyszerűen másold át a csoportodat és aktiváld rá a másik sorozatot is.
  • A fogadó szerverek korlátozásai miatt a nagy taglétszámú csoportokra a levelek nem egyszerre mennek ki. A küldési sebesség fél percenkét 10 db e-mail. (ezt a sebesség beállítást változtathatod, de túl nagyra állítani nem érdemes) Nagy csoportra kiküldött levelek kézbesítése így eltarthat egy darabig. A folyamatot a Statisztikák – Levelek kiküldésének nyomon követése menüpont alatt ellenőrizheted, ill. le is állíthatod.
  • Ha egy csoporthoz hírlevélsorozatot készítesz, akkor a rendszer minden, a csoporthoz tartozó űrlapon feliratkozó ÚJ tagra automatikusan betárazza a hírlevélsorozatot. Ez azt jelenti, hogy megjegyzi, hogy majd mikor milyen leveleket kell kiküldeni, és amikor eljön az a pillanat, kiküldi. Fontos tudni, hogy a leveleket a kiküldés pillanatában rakja össze a szerver. Ha közben módosult a levél tartalma (pl. az aktuális friss híreket rakod be), akkor a friss verziót fogja kiküldeni. Tehát nem a levelet magát tárazzuk be készen, hanem csak egy feljegyzés készül a naplóba, hogy az adott levelet mikor kell kiküldeni.
  • A csoportba kézzel felvett tagokra a hírlevélsorozat nem aktiválódik magától. Ugyanígy a csoportba még a hírlevélsorozat beállítása és aktiválása ELŐTT feliratkozott tagokra sem aktiválódik magától a sorozat. Ha rájuk is szeretnéd aktiválni, akkor azt a csoporttagok listájánál a tago(ka)t kiválasztva meg tudod tenni Hírlevélsorozattal kapcsolatos műveletek funkciónál.
  • A rendszer nemcsak a feliratkozás időpontját tudja a sorozat kezdeti időpontjának venni, hanem beállíthatod, hogy a feliratkozás napjához képest a legközelebbi hét egy adott napja (és konkrét órája, perce) legyen a kezdeti időpont. Ez arra jó, ha pl. mindig csak kedden szeretnél hírleveleket kiküldeni. Így minden feliratkozód kedden kezdené meg a sorozatot, függetlenül attól, hogy előtte egy nappal, hétfőn iratkozott fel, vagy előző héten pénteken.
  • Minden taghoz van egy számláló is, hogy eddig hány levelet kapott már meg a hírlevélsorozatból. Ezt a rendszer minden kiküldéskor növeli. Azt, hogy ki milyen leveleket fog majd még a jövőben megkapni (azaz hogy mi van neki betárazva), meg tudod nézni a Csoporttag adatainak szerkesztésénél.

Jó tanács: A sorozatoknál a legfontosabb, amit tudnod kell, hogy a sorozatot mindig előre érdemes elkészíteni, ha lehetséges, ne menet közben írd!

Készítsd el akár üresen is a leveleket, de legyen meg az az x darab levél(váz), amit ki szeretnél küldeni. Ahogy az előbb is írtuk, a leveleket később is tudod majd módosítani, mert a feliratkozás pillanatában tározódik be a levél, de a tartalma, csak a kiküldés pillanatában. Tehát pl. írhatsz egy 5 levélből álló minisorozatot, amit hetente 1 levél beállítással fogsz kiküldeni, de még nem tudod, hogy mi lesz pontosan az ötödik – utolsó levélben, akkor is készítsd el az ötödik levelet, de hagyd nyugodtan üresen magát a levél testét és az utolsó hét előtt szerkeszd meg, ahogy akarod. (ha elfeledkezel róla és az ötödik héten jut eszedbe, akkor már lehet, hogy kiment az üres levél...)

Az sok kézzel való után állítgatást és adott esetben problémát jelent, ha menet közben dönti valaki el, hogy pl. ne 10 tagú legyen a sorozat, hanem legyen egy 11.-ik tag is, amit szúrjunk be a 4. és az 5. levél közé, közben pedig már megy a sorozat és minden feliratkozó más résznél tart... Ilyenkor dilemma, hogy mi legyen azzal az olvasóval, aki már pl. a 6. levélnél tart. Ő ugyanis a 7. levélnél nem a korábbi 7. tagot kapja meg, hanem újból megkapná a korábbi 6.-at, ami most az új 7. lett, mert előtte a 4. és 5. közé beszúrtál még egyet. Mi legyen azokkal az olvasókkal, akik már pl. a 10. levélnél tartanak? Gyorsan kiküldenéd nekik is az újat, ami a 4. után jön, vagy nekik kimarad?

Ha mégis ilyesmi történik és nagyon fontos lenne azt az x.-ik új hírlevelet beszúrni valahova a sorozat közepébe, az is megoldható, de csak ismételni tudjuk, sok munkától megkönnyíted Magad, ha a sorozat aktiválásakor már meg van az adott számú levél (akár üresen is), amit ki szeretnél küldeni. A tartalmat majd módosíthatod menet közben, csak arra ügyelj, hogy a legkorábbi feliratkozó előtt járj a tartalomfeltöltéssel.

Hasznos volt számodra ez a cikk? check_circleIgen

Írj nekünk, segítünk:

CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.