Ez volt az egyik mérföldkő, amit el akartunk érni 2016-ra: egy fejlettebb, menet közben, a feliratkozók viselkedése szerint módosuló hírlevélsorozat lehetősége a ListaMesterben. A valódi automatizációhoz ez elengedhetetlen.

Mi is ez a viselkedéskövetés és miért vagyunk ennyire oda érte?

A rendszer figyeli a feliratkozó viselkedését, válaszait, vagy “nem válaszait”, a “pályafutását” a marketing rendszeredben, és eszerint küldi neki egy előre beállított hírlevélsorozat elemeit. Azaz lehet, hogy egy csoportban az egyik feliratkozó fog kapni 10 levelet a sorozatból, a másik csak 6-ot, mert a rendszer a válaszai alapján dönti el, hogy melyik hírlevél menjen ki neki. Pontosabban a rendszer az alapján fog dönteni, amit te beállítottál neki.

A legegyszerűbb egy példán keresztül bemutatni, micsoda lehetőségek nyíltak most már meg: Van egy hírlevélsorozatod, aminek az utolsó három levele sales levél, a tafolyamodat akarod eladni annak, akit az előző 7 levél megpuhított. Az első sales levélben kimegy a verhetetlen ajánlatod, benne egy linkkel, ami egy megrendelő oldalra mutat, azon egy megrendelő űrlap. Ha nem vásárol, akkor 2 nap múlva kimegy a 2. sales levél, amiben a kifogásokat kezeled, és ha ennek hatására sem vásárol, akkor a 3. levélben megfejeled az ajánlatodat egy bónusszal + idézel korábbi elégedett vásárlódtól, hogy az olvasó ne tudjon ellenállni.

De mi van akkor, ha már az első sales levél hatására vásárol? Akkor nem kéne azt a 2. és 3. levelet kiküldeni a sorozatból, igaz? A viselkedéskövető rendszer nem is fogja. Ha egy szűrőt teszel a 2. és a 3. hírlevélre a sorozatban, hogy azt csak annak küldje ki, aki nem tagja a “tanfolyamot rendelt” nevű csoportodnak (amibe értelemszerűen azok iratkoznak fel, akik megrendelik a tanfolyamot a megrendelő oldalon), akkor a kiküldés előtti pillanatban a rendszer ellenőrzi, hogy a feliratkozó rendelt már vagy nem, és ha még nem, csak akkor megy neki a 2. levél. Ugyanígy a 3. levélnél.

Sőt! Lehet cifrázni. Lesz olyan is, aki nem is nyitotta meg az 1. levelet. Neki ne küld 2 nap múlva a kifogáskezelő 2. levelet, hanem küld újra egy másik tárggyal az 1. levelet! Ehhez csak az kell, hogy állítsd be a rendszernek, hogy kiküldés előtt ellenőrizze le, hogy az 1. levelet megnyitotta-e az olvasó. Ha nem, akkor megy az 1. levél egy másik változata, ha igen, és még nem vásárolt, akkor mehet a 2. levél. Ugyanez a lehetőség a 3. levél kiküldésénél.

Kezdünk beindulni: Mi lenne, ha más levelet kapna az, aki az első levelet meg sem nyitotta, más levelet az, aki megnyitotta, de nem kattintott benne a megrendelő oldal linkjére, és megint más levelet az, aki megnyitotta, kattintott is, de nem vásárolt?

Megoldható? IGEN! MOST MÁR MEGOLDHATÓ! A legjobb az, hogy mindezt egyszer kell beállítanod a hírlevélsorozatban és onnantól kezdve a rendszer minden feliratkozódat ki fogja szolgálni a viselkedése – a válaszai alapján.

Papírt, tollat elő!

Gondold át, hogyan reformálod meg a sorozataidat, hogy automata rendszerként szállítsák a vásárlókat!

Előtte: Nézd meg, HOGYAN MŰKÖDNEK A SZŰRŐK! + A hírlevélsorozatok beállításához ITT TALÁLSZ SEGÍTSÉGET. (enélkül nem fog menni)

Itt pedig mutatjuk, hogy hogyan kell a sorozatot beállítani:

 Listamester - Kézikönyv - Hírlevelek - hírlevelek aktiválása

 

ListaMester viselkedést követő hírlevélsorozat beállítása – alapértelmezett eset

Amikor  létrehozol egy új csoportot és kiválasztod, hogy ezen szeretnél beállítani egy hírlevélsorozatot, alapesetben ez a kép fogad. Korábban nem volt ott ez a sor: Szűrő azonnali alkalmazása feliratkozáskor. Most már új funkcióként odakerült és alapértelmezetten nincs bekapcsolva, nincs előtte pipa. Ez azt jelenti, hogy ALAPÉRTELMEZETTEN úgy viselkedik a hírlevélsorozat, hogy ha valaki feliratkozik a csoportba, akkor betölti neki az összes levelet a hírlevélsorozatból, de csak a kiküldés pillanatában dönti el, hogy valóban ki kell küldenie azt a konkrét levéltagot, vagy sem  és mi pont ezt szeretnénk most, ez a viselkedést követő hírlevélsorozat. 

Ha a korábbi működést szeretnéd alkalmazni, azaz, hogy a rendszer a feliratkozónak CSAK a feliratkozása pillanatában ellenőrizze végig az összes levéltagot a hírlevélsorozatban és töltse be, ami rá vonatkozik, akkor tegyél egy pipát az új funkció elé. Pl. ha a hírlevélsorozatod bizonyos tagjai csak nőknek mennek ki, más része csak a férfi feliratkozóknak, akkor elegendő ezt a feliratkozáskor ellenőrizni, hisz ez a feltétel (hogy ki milyen nemű) már kiderül a feliratkozáskor és menet közben nem változik.

A már létező hírlevélsorozatokon nem változtatott ez az új funkció. Válaszd ki egy csoportodat, nézd meg rajta a hírlevélsorozat beállításait! A szűrő azonnali alkalmazása feliratkozáskor opció előtt ott lesz egy pipa, tehát a sorozatod ugyanúgy működik, mint korábban, azaz a feliratkozás pillanatában ellenőrzi csak a feltételeket, menet közben már nem.

Nézzünk egy példát a viselkedés alapú sorozat beállítására:

pl. Így fog kinézni a beállított sorozatod:

 Listamester - Kézikönyv - Hírlevelek - szűrő alkalmazása

ListaMester viselkedést követő hírlevélsorozat beállítása

A hozzáadás gombra kattintva 4 db hírlevélből készítettünk sorozatot. Az utolsó levélre raktunk egy szűrőt, ami azokat a feliratkozókat választja ki, akik az előző, a 3. levelet megnyitották. Tehát a 4. levél csak annak fog kimenni, aki olvasta az előző levelet. Mivel ez a viselkedés csak menet közben tud bekövetkezni, hisz a feliratkozása pillanatában még senki sem olvasta a 3. levelet, ezért viselkedést követő hírlevélsorozatot készítettünk, ezért kivettük a pipát a Szűrő azonnali alkalmazása feliratkozáskor opció elől és így mentettük el legalul a Mentés gombra kattintva a sorozat beállításait.

Ha találomra kiválasztasz egy feliratkozót és megnézed az adatlapját (tagok listájában pipa és katt a Csoporttag adatainak megnézése, szerkesztése funkcióra), akkor ott látni fogod, hogy a kiküldésre váró, beidőzített hírlevélsorozat tagok között ott lesz mindegyik levél, tehát az utolsó is be lesz tárazva. Viszont nem mindenkinek fog kimenni. Csak a kiküldés pillanatában nézi meg a rendszer, hogy XY megnyitotta-e az előző, a 3. levelet, és ez alapján küldi ki a 4. levelet, vagy veti el.

Hasznos volt számodra ez a cikk? check_circleIgen

Írj nekünk, segítünk:

CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.