Ahogy korábban is írtuk, ha lehetséges, a hírlevélsorozatot előre készítsd el és aktiválása után már csak a statisztikák figyelésével kell foglalkoznod. Ám ha szükséges, bármelyik sorozatot tudod „menet közben” is szerkeszteni, változtatni a beállításain, módosítani a kiküldési szabályait.

Miután egy adott csoport tagjai közül kiválasztottad, hogy ki(k)nek szeretnéd módosítani a sorozatot, (Csoportjaim - válaszd ki az adott csoportot – Kattints a tagok gombra! Előtted lesz a csoportba eddig feliratkozottak listája. Pipálással válaszd ki, ki(k)nek szeretnéd módosítani a hírlevélsorozat beállításait/ vagy válassz ki mindenkit!) kattints a Hírlevélsorozat legördülő feliratra!

 Listamester - Kézikönyv - Hírlevelek - műveletek tagokkal

 

Amit módosítani tudsz a Hírlevélsorozatok legördülő menüben:

 • Sorozat aktiválása: A hírlevélsorozatot ha aktiválod a csoportra, akkor a beállítások csak az új feliratkozókra lesznek érvényesek. (az aktiválás automatikusan megtörténik, amikor feliratkozik az űrlapon) Ha a korábban feliratkozottakra (vagy kézzel felvettekre) is szeretnéd aktiválni, akkor ezt itt teheted meg, ezeket a lépéseket követve. Ilyenkor az aktiválás időpontját tekintjük kiindulási időpontnak, nem pedig a tag feliratkozási időpontját, azaz abban a pillanatban indul a sorozat, amint kattintottál a Hírlevélsorozat aktiválása linkre.
  • Ha olyan tagokra aktiválod még egyszer a sorozatot, akikre korábban már megtetted és éppen „ketyeg” nekik, azokra ez a művelet hatástalan marad, nem avatkozik bele a sorozatukba.
 • Sorozat deaktiválása: Az inaktiválás (törlés) egyszerűen kiveszi a tárból az összes már betárazott levelet, és törli a számlálót. Tehát nem megy ki több email a hírlevélsorozatból, törlésre kerül a „A hírlevélsorozatból még kiküldésre váró e-mailek” táblázat. DE! Az az információ is elveszik, hogy már mennyi levelet kapott meg a sorozatból. Teljesen „üres lappal” fog rendelkezni az olvasó, akin ezt a beállítást elvégzed. (A „Megnyitott levelek” táblázat megmarad.)
 • Aktiválás adott kezdettel: Visszautalnánk a Sorozat aktiválása műveletre. Ha nem akarod, hogy azonnal induljon a sorozat a kiválasztott tagokra, hanem egy későbbi időpontban szeretnéd indítani, és/vagy egy másik levéllel szeretnéd kezdeni, nem az alapból beállított elsővel, akkor ezt a műveletet használd. A beállítás lépéseit ITT találod.
 • Sorozat újraaktiválása: Ezt a műveletet akkor használd, ha a kiválasztott csoporttag(ok)nak szeretnéd teljesen kiüríteni a tárát, sztornózni minden levelet és információt arról, hogy eddig hány levelet kaptak a sorozatból és újra elindítani neki a hírlevélsorozatot a legelső levéltől kezdve ettől az időponttól kezdődően. Az „ettől az időponttól” azt jelenti, hogy abban a pillanatban aktiválódik a sorozat, amint kattintottál erre a linkre. (és indul az első levél, ha az azonnalira van beállítva)

  • Tulajdonképpen az ÚJRA AKTIVÁLÁS = INAKTIVÁLÁS utáni AKTIVÁLÁS

   Erre figyelj: Ezt a műveletet használva szintén nem marad semmi információ arról, hogy korábban hány levél ment ki a tag(ok)nak a sorozatból. Törli a számlálót ugyanúgy, mint az inaktiválás műveletnél.

 • Automatikus újraaktiválása
 • Átugrásos újraaktiválás:
 •  

  Ez a két funkció nagyon hasonló módon működik, ezért együtt kezdjük tárgyalni, majd kitérünk a különbségekre

  Nos, mi történik, ha elindult egy sorozatod a csoportodon, iratkoznak fel az emberek, mindenkinek szépen „ketyeg” a hírlevélsorozata, mindenki máshol tart a feliratkozása függvényében és Te rájössz, hogy nem teljes a sorozatod? pl. Szeretnél még két levelet betenni a 10. levél után, hogy ne tíztagú, hanem tizenkét tagú legyen a sorozat.

  Azoknak az olvasóknak, akik még a hírlevélsorozattal nem végeztek, (bárhol, de még a sorozaton belül vannak) és a sorozat a feliratkozásuk pillanatában lett rájuk aktiválva, az átugrásos újraaktiválás a megoldás.

  Azoknak az olvasóknak, akiknek már lejárt a sorozat, azaz már megkapták a 10. levelet is, vagy még a sorozaton belül vannak, de nem a feliratkozásuk időpontjában lett rájuk aktiválva a sorozat, hanem valamikor később, az automatikus újraaktiválás a megoldás.

  MIÉRT?

  Az átugrásos újraaktiválás azt jelenti, hogy úgy tárazzuk újra a hírlevélsorozatot a tag(ok) számára, hogy az EREDETI feliratkozási időpontjukat vesszük figyelembe mint a hírlevélsorozat kezdeti időpontját. Az azóta eltelt időben kiküldendő leveleket nem küldjük ki, tehát a feliratkozás óta eltelt időt átugorva tárazzuk be a maradékot, és adjuk hozzá az új leveleket a végére.

  Tehát aki még a sorozattal nem végzett és a feliratkozása pillanatában lett rá aktiválva a sorozat, annak ez a funkció NEM állítja át a még kiküldésre váró levelek kiküldési időpontját a sorozatból, csak hozzáteszi a sorozat végéhez a + 2 levelet és időzíti úgy, ahogy beállítottad.

  Ha azokra is az átugrásos reaktiválást alkalmaznád, akik pl. már három hete megkapták a 10. (az utolsó) levelet a sorozatból, akkor nekik nem tárazna be a rendszer semmit. Azért nem, mert a feliratkozási időpontot veszi ez a funkció a sorozat kezdeti időpontjának és ha Te beállítasz egy új 11. levelet, ami 1 hét múlva kell hogy kimenjen a 10. után, valamint egy 12. levelet, ami 2 hét múlva kell hogy kimenjen a 10. után, ő meg már 3 héttel a 10. levél után tart, akkor nem fogja betárazni neki a rendszer a két új levelet, nem fogja megkapni.

  Ha pedig azokra is ezt alkalmaznád, akik ugyan a sorozattal még nem végeztek, de régi feliratkozók, akiknek nem a feliratkozásakor, hanem később lett aktiválva a sorozat, akkor lehetséges, hogy a rendszer nem tárazna már be egy levelet sem nekik. (attól függ mennyi idő telt el a feliratkozásuk és a sorozat aktiválása között) Miért? Mert az átugrásos újraaktiválás mindig a feliratkozás időpontjától számol.

  Az automatikus újraaktiválása azt jelenti, hogy a számláló figyelembevételével újra tárazzuk a (kiegészített, módosított) hírlevélsorozatot a tag számára.

  Ezt is úgy végzi a rendszer, hogy megnézi, hogy hány levél volt eddig kiküldve, hogy hol tartottak a sorozatban az olvasók. Amit már megkaptak a sorozatból az olvasók, azt automatikus reaktiválás után már nem fogják újra megkapni. Amit még nem kaptak meg, azt olyan időzítéssel tárazzuk be, mintha éppen most küldtük volna ki azt a legutolsó kiküldött levelet, ahol éppen tartott a sorozatban. Természetesen már a módosított sorozat lesz érvényes, tehát pl. az új két hírlevelet is meg fogja kapni, amit a sorozat végéhez adtál hozzá, de a még kiküldésre váró levelek kiküldési időpontja MEGVÁLTOZIK. Ezeket az időpontokat újraszámolja a rendszer úgy, mintha az utolsó levél éppen most (az automatikus reaktiválásra való kattintáskor) ment volna ki.

  Tehát aki már régen végzett a 10 tagú sorozattal, annak is betárazza a rendszer az új 2 levelet a sorozat végére úgy időzítve, mintha éppen megkapta volna az utolsó 10.-et és „ketyeg” az óra, hogy mikor mehet ki a 11.-ik.

  Az automatikus reaktiválás nem ugyanaz, mint az inaktiválás és az aktiválás egymás után. Ez utóbbi esetben ugyanis elveszik az információ, hogy mennyi levél volt már kiküldve. Ha újonnan felvett tagra használod az automatikus reaktiválást, akkor a hatása az aktiválással azonos.

  Összefoglaló táblázat – Mi történik ha két új levelet szeretnél a sorozat végéhez adni:

    Átugrásos reaktiválás Automatikus reaktiválás
  Sorozattal végzett A két új levél időzítésétől függően, ha már régen végzett a sorozattal, akkor nem fogja a rendszer neki betárazni az új kettőt. A rendszer betárazza a két új levelet úgy időzítve, mintha a reaktiváláskor ment volna ki az utolsó, (a 10. levél.)
  Még tart neki a sorozat Minden hátralevő levél időzítése marad, a sorozat végéhez a rendszer hozzá teszi az új leveleket. (De csak akkor, ha a sorozat a feliratkozása időpontjában lett aktiválva! Nem később.) >A rendszer újra betárazza a hátralévő leveleket (a két újat is) úgy, mintha az utolsó, amit megkapott, a reaktiváláskor ment volna ki. A hátralévő levelek időzítése ezért módosul.

  Mi történik, ha szeretnél középre beszúrni egy levelet a sorozat levelei közé?

  Automatikus újraaktiválás lesz a megoldás.

  Vigyázat! Ha a hírlevélsorozatba középre akarsz beszúrni egy levelet, akkor az automatikus újraaktiválás nem fog mindenkinél jól működni. Gondold csak át! Ha pl. a 3. és 4. közé beszúrsz egy levelet, akkor az lesz az új 4. levél. Azok, akik eddig csak 3 levelet kaptak, helyesen fogják kapni az egész sorozatot. Akik viszont már 4-et kaptak, azok nem fogják megkapni az új 4.-et, csak az az utániakat. Meg fogják kapni újra a korábbi 4. levelet, ami most már az új 5. levél lett. Akik már eddig 5-öt kaptak, vagy többet, azoknak kimarad az új 4.-ik és megkapják még egyszer az utoljára kapott levelüket, mert minden levél a 3. levél után eggyel tovább került. El kell döntened, hogy vállalod-e, hogy egyes olvasók (akik már több mint 3 levelet kaptak a sorozatból) kicsit csodálkozni fognak, hogy az utolsó levelüket megkapják még egyszer, vagy tagszűrőket készítve és használva minden 3. (4., 5., stb.) levél után járó csoporttagnak korrigálod a sorozatot.

  Ha középre szeretnél beszúrni levelet, az átugrásos újraaktiválást is használhatod, de csak akkor, ha biztos vagy benne, hogy mindenkire a feliratkozása pillanatában aktiválva lett a hírlevél sorozat!

  Miért? Mert az az eredeti feliratkozási időponthoz fog időzíteni. Ha vannak olyan tagok a csoportban, akik régen feliratkoztak, majd bizonyos idő elteltével aktiváltad rájuk a hírlevélsorozatot és most nekik átugrással újraaktiválnád, akkor az eredeti feliratkozási időpontjukat figyelembe véve a rendszer kiszámolja, hogy esetleg nekik bizony már semmiféle hírlevél nem jár ...

 • Küldés elcsúsztatása funkciót akkor használd, ha a hírlevélsorozatból még hátralevő (kiküldésre váró) leveleket később szeretnéd kiküldeni. Ekkor mindenkinek (vagy akiket bejelöltél) függetlenül attól, hogy hol tart a sorozatban, szünetel a kiküldés. Napokban tudod megadni, hogy mikor később folytatódjon a sorozat a csoportnak. Kattints a küldés elcsúsztatása gombra, majd írd be a napok számát! Természetesen a megadott idő után mindenki ott folytatja a sorozatot, ahol abbahagyta.
 • Levelek törlése : Ha pl. valamelyik leveled aktualitását veszti a csoportban, akkor törölheted. Egyszerűen tégy egy pipát a levél előtt a négyzetbe majd kattints a törlés gombra!
 • További hasznos dolog lehet a tagkiválasztó szűrők használata. Lehet olyan szűrőket definiálni, amik a hírlevélsorozat számláló alapján választják ki a tagokat. Így pl. ki tudod választani azokat a tagokat, akik már az egész hírlevélsorozaton túl vannak, és pl. külön csoportba rakhatod őket, vagy küldhetsz emailt csak nekik. Kiválaszthatod, akik már egy adott számú levelet megkaptak a sorozatból, vagy azokat akiknek még adott számú hírlevél vár kiküldésre a sorozatból.
Hasznos volt számodra ez a cikk? check_circleIgen

Írj nekünk, segítünk:

CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.