Ha van olyan leveled, amit rendszeresen, pl. minden hónap 10.-én, vagy minden reggel 6 órakor, vagy decemberben minden páros napokon, stb. szeretnél kiküldeni egy csoportnak, akkor ún. rendszeres email küldési szabályt kell beállítanod.

A maximális rugalmasság érdekében ezt a funkciót nem úgy oldottuk meg, hogy kiválaszthatjuk a napon belüli időpontot, meg hogy milyen napokon történjen a kiküldés (pl. a hét melyik napja, vagy a hónap melyik napja). 

Szerencsére van korrekt megoldás, amit erre a problémára találtak ki. Ez a unix számítógép rendszerekben már régóta használatos időzítési vagy CRON szabályok.

Kicsit csúnyán néz ki, de nem kell tőle megijedni, aki megérti a működését, nagyon bonyolult rendszeres időzítéseket is be tud állítani, aztán már a rendszer fog dolgozni helyette.

HOGY KELL EZT BEÁLLÍTANI?

Ha megírtad a levelet a Levelek menüpontban és időzíteni szeretnéd rendszeres időközönként egy csoportodra, így járj el:

Főmenü – Email küldés – Ismétlődő emailek küldése

Listamester - Kézikönyv - Ismétlődő emailek küldése

Ezután kéri a rendszer, hogy válaszd ki a csoportot, akire szeretnéd a szabályt beállítani. Válaszd ki a csoportot a legördülő listából és kattints a Tovább gombra!

Listamester - Kézikönyv - Ismétlődő emailek küldése - Csoport kiválasztása

Rendszeresen ismétlődő email küldési szabályok beállítása oldalra jutsz.

Ha először hozol létre CRON szabályt erre a csoportra, akkor itt még nem látsz semmit. Kattints az új szabály létrehozása linkre!

Listamester - Kézikönyv - Cron szabály létrehozása

Rendszeres emailküldési időzítési szabály szerkesztése oldalra jutsz.

  1. Válaszd ki a kiküldendő levelet a legördülő listából! A kiküldendő levél (a példában: Kampány01)
  2. Megadhatsz egy szűrőt is, ha nem akarod mindenkinek küldeni a csoportban. A kiválasztó szűrőt előtte el kell készítened arra a csoportra, akiknek küldöd a levelet a Kiválasztó szűrők menüpontban, ehhez segítséget ITT találsz. 
  3. Végül írd be az időzítési szabályt CRON formátumban! Időzítési szabály CRONTAB formátuma: (a példában: 0 8 * 12 1 ami azt jelenti, hogy december hónapban, minden hétfői napon reggel 8:00 órakor kiküldi a rendszer a Kampány01 levelet)

Itt is elhelyeztük egy magyarázatot a CRON szabályról, ha szeretnéd megnyitni, kattints a „Mi ez a crontab szabály? Hogyan időzíthetek?” linkre!

Csoportot választani azért nem kell, mert az volt az első, amit megadtál a szabály létrehozása előtt.

Ha mindezt beállítottad, kattints a Létrehozás gombra! A rendszer visszavezet a Rendszeres emailküldési időzítési szabály szerkesztése oldalra, ahol láthatod táblázatban a létrehozott szabályodat.

Ha meggondoltad Magad, kattints a Mégse gombra! A rendszer nem hozza létre a szabályt. Üres marad a Rendszeres emailküldési időzítési szabály szerkesztése oldal.

Listamester - Kézikönyv - Ismétlődő emailek időzítésének beállítása

Ha módosítani szeretnéd a szabályt, akkor egy pipával jelöld ki, majd kattints a szerkesztés (ceruza ikon) linkre! Visszajutsz a Rendszeres időzítési szabály szerkesztése oldalra.

Ha törölni szeretnéd, akkor kattints a törlés linkre! A rendszer megkérdezi, hogy biztosan törölni akarod, majd az IGEN gombra való kattintás után törli.

Ha új szabályt szeretnél létrehozni erre a csoportra, akkor kattints az új szabály létrehozása linkre!

 

MI IS AZ A CRON SZABÁLY?

A cron szabály egy egyszerű egysoros szöveg, ami az egy éven belül ismétlődő időpontok pontos definiálását teszi lehetővé percre pontosan.

Pontosan 5 db szóközzel elválasztott mezője van, a mezőkben számok vagy speciális jelek (* , / - |) lehetnek. Tehát a „vessző” itt nem a mezőket választja el, hanem speciális jel.

A speciális jelek definíciója:

* karakter azt jelenti: "mindig" (minden lehetséges értékre) vagy "bármelyik"<

, elválasztó a felsorolásnál, (szóköz nem lehet a felsorolásban, mert az a mezőket választja el) ha például a nyári hónapokra legyen érvényes a szabály, akkor a hónap helyére ezt írom: 6,7,8

- intervallum kijelölése, ha például a délelőtti órákban akarom kiküldeni a levelet, akkor ezt írom az óra helyére: 9-12 (ekkor kiküldi a levelet 9, 10, 11, 12 órakor)

/ minden x-edik, ha például minden fél órában akarom küldeni a levelet, akkor ezt írom a perc helyére: */30 (bármelyik perc, ami osztható 30-al, és az óra helyére * írok)

| vagy (összetett szabályokhoz)

Példa:

20

14

*

*

1

Jelentés:

perc

óra

a hónap napja

hónap

a hét napja

Értékek:

0-tól 59-ig

0-tól 23-ig

1-től 31-ig

1-től 12-ig

0-tól 6-ig, ahol 0=vasárnap, … 6=szombat

A fenti szabály egy olyan levélküldést ír le, ami 14:20-kor történik, bármelyik hónapban, bármelyik napon, ha az a nap hétfő.

Az egyes mezőket úgy kell érteni hogy az adott percben mindegyik szabálynak egyidejűleg teljesülnie kell: azaz legyen hétfő ÉS 14 óra ÉS 20 perc ÉS bármelyik napja a hónapnak ÉS bármelyik hónap.

Mint a fenti példa mutatja, a cron szabályok használata csak első ránézésre bonyolult, valójában nagyon egyszerű. Ereje pedig abban van, hogy speciális karakterekkel sokkal bonyolultabb eseteket is le lehet írni.

Lássunk most még több példát:<

10 6 * * * = minden reggel 6:10-kor (10 perc, 6 óra, a hónap bármelyik napja, bármelyik hónap, a hét bármelyik napján)

0 16 20 * * = minden hónap 20-án délután 4-kor (0 perc, 16 óra, a hónap 20. napja, bármelyik hónap, a hét bármelyik napján)

0 10 13 * 5 = minden hó 13-án, ha péntekre esik, 10-kor (0 perc, 10 óra, a hónap 13. napja, bármelyik hónap, péntek) Ahogy fent is írtuk, mindegyik szabálynak egyszerre kell teljesülnie. Azaz nem fogja a rendszer kiküldeni a levelet minden hónap 13.-án 10 órakor, hanem csak akkor, ha az a 13.- a péntekre esik.)

10 6 1,15 * * = minden hónap 1-én és 15-én reggel 6:10-kor (10 perc, 6 óra, a hónap 1. ÉS 15. napja, bármelyik hónap, a hét bármelyik napján)

0 */2 * * * = kétóránként, minden páros órában (0,2,4,..22) (0 perc, bármelyik óra ami osztható 2-vel, bármelyik napja a hónapnak, bármelyik hónap, a hét bármelyik napján)

5 * 1 4 * = április 1-jén minden óra 5-perckor, azaz 0:05, 1:05, ... 23:05 (5 perc, bármelyik óra, a hónap 1. napja, a 4. hónap, a hét bármelyik napján)

0,15,30,45 8-16 * *1-5 = negyedóránként minden munkanapon reggel 8 és délután 4 között (0,15,30,45 perc, 8-tól 16 óráig, a hónap bármelyik napja, bármelyik hónap, hétfőtől péntekig)

*/15 8-16 * * 1-5 = ugyanaz a végeredmény, mint az előzőnél (minden olyan perc, ami osztható 15-tel, 8-tól 16 óráig, a hónap bármelyik napja, bármelyik hónap, hétfőtől péntekig)

0 12 1-15 * * = a hónap első felében minden délben (0 perc, 12 óra, a hónap első napjától kezdve a 15. napjáig, bármelyik hónap, a hét bármelyik napján)

0 12 */3 * * = Kb. háromnaponta délben. Egész pontosan minden hó 3., 6., 9., .. 30. napján.

10 8 * * *|40 15 * * * = Összetett szabály (VAGY): minden reggel 8:10-kor és délután 15:40-kor megy a levél. Minden nap.

Tehát ha értesíteni szeretnéd a tanfolyamod hallgatóit minden hónapban a nyílt kérdezős napod előtt (ami mindig 30.-án van) mindig három nappal korábban, reggel 8 órakor, hogy ne feledkezzenek el a kérdezős napról, akkor ezt hogy állítod be?

Megoldás: 0 8 27 * *

És nem kell időzített levelet beállítanod évente 12-szer manuálisan, hanem itt egyetlen szabály megadásával a rendszer ezt elkönyveli.

Még egy példa, mire használják:

Ismétlődő email küldési szabály használatával ugye ugyanazt a levelet küldi ki mindig a rendszer az egész csoportnak. Ha közben átírod a levél tartalmát, akkor az éppen aktuális tartalommal megy ki. Például, ha Te minden hónap 15-én és 30-án kiküldesz egy összefoglaló levelet, hogy mi történt Veled ez idő alatt, csak egy szabályt kell megadni. A "0 10 15,30 * *" cron szabály minden hónap 15-én és 30-án (a hét bármelyik napjára is esik) délelőtt 10 órakor kiküldi az összefoglaló levelet. Mindig ugyanazt a levelet, aminek a tartalmát persze közben módosítod az aktuálisra. Csak az előző nap nehogy elfeledkezz róla átírni!)

 

Hasznos volt számodra ez a cikk? check_circleIgen

Írj nekünk, segítünk:

CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.