Levelet küldeni mindenki tud.

Egyszerűen, otthon a kisszobában, félhomályban rákattintani a SEND gombra mindenki tud.

Sok levelet küldeni már kicsit idő-, energia- és technika igényesebb dolog, de még mindig nincs benne semmi ördöngösség.

Hogy ezek a levelek megérkeznek-e a címzettekhez? Ez már jó kérdés.

Az alábbiakban megmutatjuk, hogy mi történik, ha nekilátunk leveleket kiküldeni, sokat, lehetőleg egy óra alatt minél többet, saját tárhelyről.

Tételezzük fel, hogy van egy szép nagy listád, rajta 30,000 címmel.

Vetted. Olcsóért.

Vagy nem vetted, hanem Te gyűjtötted, de még sosem küldtél ki nekik levelet.

Van egy bombasztikus ajánlatod, amit ha csak 0,5%-uk megrendel, már megérte.

„Minek Neked hírlevél küldő szolgáltató, ha otthon saját gépről, adott esetben saját szerverről is ki lehet ennyi levelet küldeni.” - gondolod és rákattintasz arra a bizonyos SEND gombra.

Ez fog történni:

Először is meglepődsz, mert a tárhelyszolgáltatód eleve lekorlátozta az óránkénti levélkiküldést pl. 200 levélre. Ha utánanézel, hogy mi van a legtöbb tárhely szolgáltató szerződéseinek feltételeiben, ott azt találod, hogy általában 200-300 levélben van maximalizálva az óránkénti levélkiküldés. (van napi limit is)

Te többet szeretnél kiküldeni?

Lehetséges. Csak fizetned fog kelleni érte a szolgáltatónak.

Továbbá a „shared hosting cégek” (amikor egy szerveren több ügyfél van) nem szoktak rajongani az ötletért, hogy rengeteg levéllel áraszd el a világot, mert gyorsan fekete listákon találhatja magát az a szerverük, ahonnan küldik a leveleket és akkor a többi felhasználó is rosszul jár. (veled együtt persze)

Tehát ott tartunk, hogy nagyon lassan mennek ki a levelek és jó részük soha nem is érkezik meg.

Miért nem érkeznek meg?

Sikeres kiküldéshez, pontosabban sikeres megérkezéshez a kiküldő szervernek rendelkeznie kell a lehető legjobb reputációval. (magyarul: jó reputáció = a spamszűrők úgy ismerik a szervert, hogy onnan még soha semmilyen SPAM gyanús levélkét nem küldtek ki, vagy legalábbis elenyésző az ilyen leveleknek a száma) Ezt a jó reputációt meg is kell tartani, hosszú távon is. Elég ha néhány spamszűrő valami gyanúsat vél felfedezni a leveledben és máris gyűlni kezdenek a fekete pontok és egyre gyanúsabbá válik az az IP cím, amit használsz, ahonnan küldöd a leveleket.

Ehhez hozzájárulnak azok az olvasók is, akik SPAM-nek minősítik a leveledet és ha elegen vannak, akkor elérik, hogy az IP címed felkerül több rendszer fekete listájára. Márpedig, ha vásárolt listára küldöd a leveledet, óhatatlanul is sokan SPAM-nek fogják minősíteni. (Ha legális listára küldesz levelet, akkor is lesznek, akik elfelejtik, hogy feliratkoztak nálad hírlevélre, vagy nem tetszik nekik, amit olvasnak és szintén SPAM jelölést alkalmaznak a leiratkozás helyett. Arra meg gondolni sem merünk, hogy szándékosan lehagyod a leveled aljáról a kötelező leiratkozás linket ...)

Ennek köszönhetően a később kiküldésre kerülő leveleket már át sem veszik bizonyos fogadó szerverek.

Pl. Ha 2 perc alatt kiküldesz 1000 levelet és ebből csak 10-en SPAM-nek jelölnek, az már nagyon nem jó.

Mi az a fekete lista?

A SPAM elleni küzdelemben segítik a szolgáltatókat az úgynevezett fekete listák (black list). Így is találkozhatsz velük: RBL (Real-time Black List, magyarul valós idejű feketelista) Ha erre rákerül egy szerver, annak általában nem örül az, aki onnan küld leveleket. Mert azok a weblapok, szolgáltatók vagy spamszűrő szoftverek, amik használják ezt a listát, blokkolják arról a szerverről érkező leveleket.

A legtöbb esetben a kézbesítést megtagadó számítógép az SMTP-kommunikáció során jelzi a küldőnek, hogy milyen típusú feketelistán és miért szerepel, de ezt nem mindig.

Általában csak onnan kezded sejteni, hogy valami gond van, hogy egyre kevesebb a megnyitás. (Már ha használsz egy saját tárhelyre telepíthető, dobozos hírlevél küldő szoftvert, ha nem, akkor még ezt sem látod.)

Hoppá! Más a helyzet, ha saját (bérelt) szervered van?

Akkor Te szolgáltatod az SMTP szervert is a kiküldendő leveleknek. (ha nincs saját szervered, akkor a tárhelyszolgáltatód adja)

Mi az az SMTP?

Nagyon egyszerűen: Egy kiszolgáló szerver. „Neki” adja át a leveledet a Te leveleződ. Az SMTP szerver kikeresi a neki átadott levélből a címzett e-mail címét és átadja a levelet a célcímen működő SMTP szervernek. Az ottani SMTP szerver beteszi a címzett személy postaládájába az általunk küldött levelet.

Ha saját szervert használsz és nem a tárhely szolgáltatódét (megosztva esetleg más felhasználókkal), akkor a szerver IP címe fog piszkolódni és az egész szerver fog felkerülni a fekete listára.

Az egész szervered IP címe SPAM hostnak minősül az RLB meg az ilyesmi szájtok szerint. Az azt jelenti, hogy 2 hétig arról az IP-ről nagyon sok egyéb szájt nem fogad levelet.

Vagyis a nemzetközi szerverek un. LEVÉL TILTÁS -a érvényes lesz a Te általad használt levelező szerver IP címére is.

Ekkor pedig GAME OVER.

Hasznos volt számodra ez a cikk? check_circleIgen

Írj nekünk, segítünk:

CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.