Leiratkozási űrlap szövege, beállításai, leiratkozás utáni üzenet

Mi történik az olvasóddal, ha a hírleveled alján a „leiratkozom” linkre kattint?

Biztos több listát vezetsz - több csoportod van. Külön csoportban a hírlevélsorozatot kérők, külön csoportban, akik megrendelőlapon iratkoztak fel, akik mini online tanfolyamot kértek, az előadásodon résztvevők, stb.

Egyértelmű-e annak, aki leiratkozik pl. a minitanfolyamodról, hogy ettől még általános hírlevelet kapni fog?

Lehet, hogy nincs is semmilyen szöveg a leiratkozó oldaladon, csak a leiratkozó gombok az alapszövegekkel? (Küldj ki magadnak egy tetszőleges levelet tesztként a rendszerből! Kattints a levélben a "leiratkozom" linkre! Csak három gomb lesz előtted? Akkor ezen a csoporton (amiben a te e-mail címed is benne van, és teszküldésnél beállítottad, hogy erre a csoportra vonatkozva tesztelsz) nincs megadva semmilyen magyarázó szöveg a leiratkozási űrlapon.

EZ HIBA!

Gyakran találkozunk a köv. problémával: Az olvasó kattint a leiratkozom linkre a levélben, majd utána a leiratkozó űrlapon nem talál semmi magyarázatot, csak három gombot a standard szöveggel, reflexből rákattint az elsőre ("Leiratkozom") és azt hiszi, hogy ő ettől kezdve semmilyen hírlevelet nem fog kapni.

Listamester - kézikönyv - Űrlapok - Leiratkozás

Pedig amire kattintott (a legfelső gomb), az csak az adott csoportból törölte, amire kiküldted a levelet, ettől még ha benne volt más csoportodban az e-mail címe, az ott megmaradt. Kimegy neki egy más csoportra küldött hírlevél, és a leiratkozó reklamál: "Márpedig ő leiratkozott, te hogy merészelsz még levelet küldeni neki, ez SPAM!" 

Nem, nem SPAM, csak nem tudta, hogy melyik leiratkozó gombra kell kattintania.

Sok félreértést és spamnek jelölést fogsz megelőzni, ha a leiratkozó oldalak, leiratkozó gombok szövegei egyértelműek. Ha az olvasó megérti, hogy mi történik vele attól függően, hogy mire kattint, akkor nem fog később dühös levelet írni, amiben arról panaszkodik, hogy a leiratkozása ellenére kap tőled levelet.

Igen, ha nem az összes listáról iratkozik le egyetlen gombnyomással, akkor más listádon még fent lehet. De ezt neki is el kell magyarázni két mondatban. 

Miért van erre szükség? Miért nem lehet csak a linkre való kattintással leiratkozni?

Mert sok listád van valószínűleg a rendszerben, és lehetőséget kell adni, hogy az olvasó maga döntse el, hogy csak az adott listáról nem akar több levelet kapni, vagy egyáltalán nem akar már levelet olvasni tőled. Lehet, hogy csak az aktuális, hírlevélben küldött tanfolyamod nem érdekli többé, de ettől még szívesen olvasná a karácsonyi ajánlatodat.

És ez megfelel a gdpr-nak?

Igen. Nem nehezebb leiratkozni, mint feliratkozni, és megkapja az olvasó a lehetőséget, hogy eldöntse, miről akar olvasni, és miről nem.

A leiratkozási űrlap:

Minden csoporthoz saját leiratkozási űrlap és leiratkozó gombok tartoznak. Bármelyik leveledben kattint az olvasó a leiratkozó linkre, ezt a leiratkozási űrlapot fogja látni. (Pontosan azt a leiratkozó űrlapot, ami ahhoz a csoporthoz tartozik, amire kiküldted a hírlevelet, amiben ő most kattintott.) Ennek a szövegét a Csoport űrlapjánál kell megadni. 

Csoportjaim - válaszd ki a csoportot, amit akarsz szerkeszteni (csak kattints a nevére a Csoportjaim listában) - az Általános beállítások oldalon találod magad - katt az Űrlapok linkre -

Listamester - kézikönyv - Űrlapok - Leiratkozási beállítások

katt a Leiratkozási beállítások linkre - és itt tudod szerkeszteni, hogy milyen szöveg jelenjen meg annak, aki a leiratkozási linkre kattint

Nem kell ide hosszú szöveg, nem akarnak az emberek a leiratkozásnál sokat olvasgatni, csak érdemes leírni, hogy melyik leiratkozó gomb, mire szolgál.

Pl. Az XY kisállatrendelő külön hírlevél-sorozatot indított Kutyás tippek névvel, amire a kutyás gazdikat iratkoztatta fel az általános hírlevél csoportjából. Ha valaki már nem akar a jövőben ötleteket kapni a kedvence tartásához, akkor a sorozatban kiküldött levelek aljában elhelyezett leiratkozom linkre kattintva leiratkozhat. DE! Az XY kisállatrendelő röviden elmagyarázza a leiratkozási űrlapon, hogy a "Leiratkozom a Kutyás tippek levélsorozatról" gomb az csak a kutyás tippek levelekre vonatkozik és ha egyáltalán nem akar a leiratkozó a közeljövőben levelet kapni tőlük, akkor a "Töröljenek minden címjegyzékből - Nem kérek több hírlevelet" gombra kell kattintania.

Lehet, hogy ez most egyértelműnek tűnik, és úgy gondolod, hogy elég lenne a gombok feliratait jól megfogalmazni, de tapasztalataink szerint a sietős leiratkozónak ha a gombok előtt adsz egy rövid magyarázatot, akkor azt elolvasva helyesen választja ki a leiratkozó gombot.

Pontosan a példában szereplő rendelő szövege:

"Ha nem szeretnél több praktikus tanácsot kapni kutyád neveléséhez hírlevélben, akkor kattints a Leiratkozom a Kutyás tippek levélsorozatról gombra!

Ebben az esetben a rendelőnk nyitvatartását érintő változásokról, szezonális ajánlatainkról még értesítünk.

Ha egyáltalán nem akarsz hírlevelet kapni a jövőben az ... kisállatrendelőtől, akkor kattints a Töröljenek minden címjegyzékből - Nem kérek több hírlevelet gombra!"

Könnyen érthető, rövid, az olvasó később ha reklamál, akkor meg lehet neki mutatni, hogy részletes magyarázatot kapott a leiratkozásról.

Listamester - kézikönyv - Űrlapok - Leiratkozás utáni üzenet

A leiratkozó gombok:

A leiratkozási űrlapon megjelenő gombok szövegeit is itt, a Leiratkozási oldal szövege alatt kell megadni. Minden csoporthoz saját leiratkozó gombok tartoznak. 

3 gomb szövegét kell megadni:

1. Leiratkozási gomb felirata: Ez a gomb az adott csoportból iratkoztat le, amit most szerkesztesz.

A kisállatrendelő példában: Leiratkozom a Kutyás tippek levélsorozatról

2. Minden csoportból leiratkozási gomb felirata: Ahogy az elnevezése is mutatja, ha erre kattint a leiratkozó, akkor az összes csoportból törli a rendszer.

A kisállatrendelő példában: Töröljenek minden címjegyzékből - Nem kérek több hírlevelet

3. Spamnek jelölés gomb felirata: ListaMester extra funkció! :) Lehet nálunk is spam-nek jelentgetni. Ha valaki erre kattint, a rendszer minden csoportodból törli (ha előtte még nem iratkozott le) és jelzi Neked a belépésedkor a fiókodba, hogy kaptál egy spamjelölést. (A jelölés forrása oszlopban a "link" szöveget látod, ez azt jelenti, hogy a ezen a leiratkozási űrlapon jelölt téged spam-nek.)

Mire jó ez? Inkább nálunk jelentse a leveledet spam-nek, mint a saját levelezőjében, mert így a spamszűrőktől nem kapsz újabb rossz pontokat, neked viszont fontos jelzés, hogy a leveleidnek nem mindenki örül ...(vagy a listád tisztaságával van gond, vagy a leveleid tartalmával) 

A kisállatrendelő példában: Ez SPAM - bejelentem

Hogy néz ez ki élesben?

Az olvasó a levélben a leiratkozom linkre kattint és ezt látja:

Listamester - kézikönyv - Űrlapok - Leiratkozási Előnézet

Hasznos volt számodra ez a cikk? check_circleIgen

Írj nekünk, segítünk:

CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.